Remeis

ELS BENEFICIS PER A LA SALUT DEL XILE

Els xiles, tant els verds com els vermells, no serveixen només per afegir sabor al menjar, el xili també beneficia la salut. Els chiles verds són millors que els vermells. Són rics en vitamines A, B, C i E, àcid fòlic, i minerals com manganès, potassi i coure. Els nivells de vitamina C en el xili són 7 vegades més alts que els de les taronges. Els chiles cremen calories, estimulen la gana, netegen el cos i estimulen el sistema digestiu. També redueixen el Pitta o element foc. Les vitamines C i A tenen un gran efecte antioxidant, eliminant els radicals lliures que perjudiquen les cèl · lules i ajudant a mantenir sota el colesterol. Se sap que els xilis netegen els pulmons i redueixen l’asma i el bleix. No només desintoxica el cos eliminant substàncies de rebuig, també actuen com desintoxicador intestinal, ajudant al sistema digestiu a funcionar adequadament.

Els xilis són un analgèsic natural a causa de l’alliberament d’endorfines. Si tenim una infecció, els xilis ajuden que la sang arribi a la zona afectada, afavorint la lluita contra aquesta infecció.

La vitamina C, el beta carotè i l’àcid fòlic continguts en els xilis redueixen el risc de càncer de còlon. Aquells que han patit tractaments de ràdio o quimioteràpia haurien de prendre un xili verd cada dia com a mesura preventiva.

Els xilis tenen una gran importància en la preparació d’aliments, però han de ser usats amb moderació.

Recepta Khichadi:
Khichadi és un senzill guisat d’arròs i mongetes mungo, que es digereix fàcilment i estimula el foc digestiu.

Remullar les mongetes mungo trossejades durant almenys 1 hora abans de la cocció. Escalfar ghee o oli d’oliva en una paella i afegir llavors de comí o coriandre. Llavors afegir ceba finament picada, gingebre i all ratllats i saltar fins que el conjunt estigui daurat. Mentre remenem, afegir una culleradeta de pols de cúrcuma, 2-4 pessics de asafètida, una mica de pebre negre i unes poques fulles de llorer. Afegir mitja tassa de mongetes mungo i mitja tassa d’arròs basmati i barrejar el conjunt amb el ghee o oli d’oliva. Afegir verdures com pastanagues, carbassa, mongetes verdes, carbassó, espàrrecs, etc. Cuinar durant una mitja hora, afegint aigua segons convingui. Quan les mongetes estan tendres, afegir una mica de sal i servir el plat amb ghee i herbes fresques tallades com menta, julivert o coriandre.

Baixar “Remeis Ayurvedics” de Dra Mohanambal

Comments are closed.